Kansen in crisis / Chancen in der Krise

De wereld lijkt voorlopig op slot te gaan door de dreiging van het coronavirus. Maar de onderlinge communicatie lijkt intensiever dan voorheen. Mensen zoeken elkaar via de geluid- en beeldkanalen op.

Een marketingtijdschrift kopte: “Corona-Krise als Chance: Jetzt in den Zukunftsmodus wechseln!” Met het woord ‘Herausforderung’ (uitdaging) voor ogen worden we creatiever dan ooit.

Ook onze trainingen zijn vrijwel direct en bijna vloeiend overgeschakeld op de afstandsmodus. Omdat taal centraal staat, kan het leerproces van cursisten min of meer gewoon doorgaan. Onze ervaringen met kleine groepen van twee of drie cursisten zijn zeer positief. We maken gebruik van m.n. de platforms Skype, Jitsi en Zoom. Die zijn voor onze cursisten gemakkelijk installeer- en bedienbaar. Niet idereen heeft een videokaart om haar/zijn kantoor-computer, maar ook dan kan de training doorgaan.

Immers, we werken al vele jaren met een blended learning-aanpak. Dat betekent dat we documenten in de cloud delen en via apps woordenschat leren.

Spannend wordt het binnenkort, als we nieuwe trainingen moeten starten, zonder dat we elkaar fysiek al hebben ontmoet. Dat is nieuw. We moeten dan ook een aantal zaken aanpassen, waaronder het gebruik van het papier. De hand-hoofd-co√∂rdinatie die bij het schrijven zo’n goed leereffect heeft, valt dan helaas weg. En … de gezelligheid van het sociale contact aan een tafel met z’n tweetjes of drietjes…. Maar we hebben gemerkt: ook achter de laptop wordt gelachen en is de gezelligheid dus niet helemaal weg!

We wensen onze klanten/cursisten en ook onze collega’s en vrienden in deze tijd graag dat wat we vanuit Duitsland nu ook dagelijks zelf horen: “Bleiben Sie gesund und munter!”