taaltraining Duits
Tweets van @Duitsleren

 

Deze maand gaat onze leertip over:  

Textbausteine … standaardzinnen bij het schrijven van Zakelijk Duits

U hebt inmiddels onze App ZakelijkDuits gevonden in uw app store / play store of op www.zakelijkduits.com.  Daarbij gaat het over standaardzinnen voor mondelinge communicatie.

Deze maand in onze tips ('Tipps' in het Duits met hoofdletter en 2 x p!) het onderwerp schrijfvaardigheid.

 

AnderBriefbausteines dan bij het spreken vereist zakelijke correspondentie een hoge graad aan correctheid, zowel qua woordenschat, zinsbouw, spelling als qua grammatica.  Wie zich foutloos schriftelijk vrij in het Duits wil bewegen, heeft een lange weg voor zich. Die is echter bij de meeste van onze cursisten niet nodig. Kijkt u zelf eens na: Hoe vaak komen binnen uw werk/bedrijf niet dezelfde soort teksten (e-mails, facturen, offertes) langs? Dat alles is voor een aanzienlijk deel te standaardiseren.

Precies dat is het, wat wij in onze trainingen doen. Wij bieden u algemene standaardzinnen ('Textbausteine') voor handelscorrespondentie en ontwerpen samen met u dergelijke bouwstenen specifiek voor uw doeleinden. Met relatief weinig moeite 'componeert' u met die bouwstenen uw correspondentie. U vermijdt schrif- en grammaticafouten, wanneer u 'schrijft' door middel van knippen en plakken.

U weet wellicht dat tekstverwerkingsprogramma's als Microsoft Office over een functie beschikken om dergelijke tekstbouwstenen te maken:  Hier vindt u een uitleg: http://office.microsoft.com/nl-nl/outlook-help/herbruikbare-tekstblokken-voor-e-mailberichten-maken-HA010208653.aspx

Een uitstekende verzameling Duitse tekstbouwstenen vindt u als download voor slechts € 12,- op de website van www.duitsvoorbedrijven.nl

Uiteraard hebt u een bepaalde basis nodig voor wat betreft de kennis van de Duitse spelling en zinsbouw. Dat vraagt dus om oefening tijdens een taaltraining. Bijvoorbeeld:

Zelfstandig naamwoorden met een hoofdletter.

En veel komma's schrijven – behalve nu juist bij een meervoudsvorm als 'Kommas'!

In bijzinnen komt het vervoegde werkwoord helemaal aan het eind:  "Ich glaube, dass ich ihn gestern mit seinem Kollegen in der Stadt gesehen habe."

 

De schrijfvaardigheid is vrijwel altijd onderdeel van onze maatwerktrainingen. Als vast onderdeel is het schrijven echter ook opgenomen in onze korte cursus Commercieel Duits voor de Binnendienst, waarover u deze maand in onze Nieuwsrubriek meer informatie vindt.

 

Viel Erfolg met uw ZakelijkDuits!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

effeff_logo2_280x320