taaltraining Duits
Tweets van @Duitsleren

Deze maand gaat onze leertip over:  loze woorden

Nee, we bedoelen niet ‘losse woorden’!  Onder loze woorden (geen vakterm trouwens) verstaan we woorden die in een zin eigenlijk overbodig zijn. Denk aan een zin als “Het is lijkt mij zo gezien nogal overbodig om er al te veel woorden aan te verspillen”. U begrijpt: dat kan korter.

We kwamen op het idee voor dit thema-van-de-maand na het horen van een zeer serieus interview op radio WDR5. Een UNHCR-jurist sprak over de hulp aan Syrische vluchtelingen. Het interview duurde 8 minuten en –we vielen van onze stoel!- bevatte een enorme hoeveelheid loze woorden. Het meest in het oog springend was de combinatie ‘eben halt’ die liefst 28 keer voorkomt!  “Eben halt” betekent  2 x hetzelfde, namelijk zoiets als “nu een maal, nu een keer”.

Beluister hier het interview en  lees als voorbeeld volgende zin daaruit (tel de herhalingen van ‘eben halt’ !) >>

Die Krisen der vergangenen Jahre (…) haben eben halt große Flüchtlingsströme produziert und eben halt deutlich werden lassen, dass es auf europäischer Ebene eben halt deutliche Defizite gibt.

In onze trainingen werken we hard aan het vlot kunnen spreken van het Duits, daar kunnen ook woorden als ‘eben’ en ‘halt’ toe horen. Maar zulke woorden worden snel tot stopwoorden (Füllwörter), zoals we hier in het interview zagen. Het is ‘sozusagen’ goed om te kunnen varieren en een brede woordenschat te ontwikkelen.  sozusagen

 

 Hoe wij werken, laten wij u graag zien. 

Mail of bel ons voor een afspraak. Fragment

 

effeff_logo2_280x320